I år har vi bland annat varit samarbetspartner till InnoCarnival Skåne och den 19 maj så genomfördes en digital version av det planerade eventet där grundskole- och gymnasieelever fick pitcha sina innovativa idéer. Draknästet bestod av Steve Angello, För vårt Sverige, Nahal Illerstig, Kronprinsessparets Stiftelse, Henrik Persson Ekdahl, Optimizer Invest och Mikael Kretz, Qgroup. Extra roligt var det att se två skolar från sydöstra Skåne vara med bland finalisterna.

Elever från Tomelilla och Blentarp finalister i InnoCarnival Skåne

Den första av dem var Storkskolan i Blentarp med pitchen Håll Blentarp rent! Deras idé innebär att anordna en gemensam skräpplockardag för hela byn där alla träffas för att plocka skräp tillsammans. Byn delas i fem olika områden som får varsin liten station att lämna det upplockade skräpet på vilket i slutet av dagen tas till återvinningen. Dessutom planerar teamet också för att ha med tipsrunda och andra olika lekar för att det också ska bli en social tillställning.  

— Hela byn kommer att få nytta av detta och vi hoppas att detta sprids till andra byar och städer runt om i Sverige, sa teamet i sin pitch.

En av de stora styrkorna i denna idé är att det är något som är relativt enkelt att och drakarna i draknästen stora möjligheter i att detta ska kunna expandera både nationellt och globalt.

— Jag älskar att ni har tagit en klassisk sak och byggt ut den som gör alla delaktiga. Koppla också på de globala målen till detta eftersom ni får folk att vara ute och röra på sig, sa Nahal Illerstig.

Sjätteklassen från Tryde friskola som kom på tredjeplats. Bild från Ystads Allehanda. Foto: Moa Skimutis

Pitchen som ledde till prispallen

Tryde Friskola inledde och avslutade sin pitch, Pant för slant, med en kampsång om att hur vi ska kämpa i både vått och torrt om hur fimpar ska försvinna från naturen. De hade inte mindre än fem olika innovativa idéer om hur fimpar som naturbov ska sluta skräpa när miljön vilket gav dem en plats på prispallen.

Innovationerna som presenterades var dels genom att sätta på en ficka på cigarettpaket som fimparna kan läggas i. Att ha en pantmaskin för fimpar som kan ställas bredvid pantmaskiner för PET-flaskor i matbutikerna och sedan anordna en fimpsamlartävling via en app för att uppmuntra personer att samla upp de fimpar som skräpar ner miljön.

Eleverna har dessutom gjort research och upptäckt att man i Australien använder gamla fimpar vid tillverkningen av asfalt men också att ha en röd, miljövänlig färg runt fimpen som gör att djur inte äter dem om de ser dem på marken. 

— Det är härligt att barn i grundskolan belyser rökning som ett problem och gör det på ett finurligt sätt som jag skulle stöda och ni gör det enkelt att förstå hur det ska gå till. Jättebra jobbat! Sa Henrik Persson Ekdahl.

Och en rolig nyhet är att Tryde Friskola med sin pitch kom på tredje plats i tävlingen med motiveringen:

En genomtänkt och mångsidig idé! En innovation med stark koppling till de globala målen, stor samhällsnytta och potential att bidra till en strukturell förändring.”

Stort grattis till tredjeplatsen och stora hejarop till alla klasser som jobbade fram framtida innovationer! Läs gärna mer om både vinnarna och finalisterna på InnoCarnival Skåne.