Vad får man om du sätter samman lokala matproducenter, kockar, gastronomistudenter och gymnasieelever? FoodJam! En matlagningsevent i kreativitetens och innovationens anda som vi arrangerade tillsammans med LRF och Krinova i april innan våren kom med full kraft. Syftet med eventet var att låta olika matkreatörer träffas och vara kreativa tillsammans på ett lekfullt sätt.

Att mat är en mötesplats är inget nytt, så vad blir det för mat av en mötesplats? Bered dig på en bildkavalkad om prick detta. Samtliga foton: Clara Löfvenhamn

FoodJam – ett matevent som mötesplats

Upplägget för dagen var en säsongsbetonad råvarukorg. Eftersom ett begränsat utbud ofta kan stärka kreativiteten var dess innehåll var det enda som fick användas. Fyra olika matlag med utmaningen att skapa något av de senvinterns råvaror. Här fanns exempelvis: ålmalen Clarais, ramslök, Frida-äpple, ägg, judasöron och flera andra lokala delikatesser. Här fanns också gamla kulturgrödor, exempelvis vitkålssorten Säftaholm.

Här kommer en bildskörd från dagen!

Vacker garnityr!
Förberedelser in the making.
Svampen judasöra är trädväxande och ja, ser nästan ut som ett öra.
Det var full aktivitet i köket större delen av dagen.
Smörstekt Judasöra!
Malålen Clarais förbereds till en av rätterna.
Daniel Malm, från En gaffel kort, och Dennis Hamrin, från årskurs 3 på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad Gymnasium, var i samma matlag. “Det är väldigt roligt att få se och få tips och råd från någon som arbetar med detta” säger Dennis Hamrin.
The final touch!

Resultatet? Inte mindre än sju helt olika maträtter, alla med sin egna twist. Här kommer några av dem!

Fyllda Judasöron med ramslöksmajo, picklade judasöron och koriander

Confiterad äggula med ramslöksolja. Serverad med mal, glaze på äpple, senapsfrö och honung. Med en kräm på äpple, löktrav och potatis.

Vårsallad med Clarais. Fänkål, Clarais (ålmal), äppelchutney och ramslöksmajo

Krämig ärtskottssoppa. Buljong på grönsaker, mixade ärtskott med olja och Clarais. Dekorerad med friterad fänkål, pocherat ägg och ärtskott.

“Den här dagen var så bra. Innovativt för mina elever och innovativt för branschen. Det blir extra kreativt när vi inte kan använda vad som helst utan då får man tänka efter en gång till” säger Rune Olsson från Ystad Gymnasium.

Stort tack till er alla som var med och bidrog till denna dag!
  • LRF
  • Örum 119
  • Restaurang En gaffel kort
  • Äppelriket
  • Davidtorpskryddgård
  • Roland Rittman AB
  • Farmors lycka
  • Gårdsfisk
  • Allé på Österlen
  • “Gamla kulturgrödor från fröbank”
  • Krinova
  • Studenter från Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad
  • Elever från åk 3 på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad Gymnasium.

Vad säger du som läser? Visst blir man hungrig av att se alla dessa fantastiska maträtter? Vi kan intyga att det var lika gott som det ser ut.


Läs mer: Andra som har skrivit om FoodJam är Ystads Allehanda och Ystads Gymnasium!