Tisammans med Europa Direkt anordnar vi på Innovationscenter för landsbygden en aktivitet för European Christmas Tree Decoration Exchange, ett EU-projekt som lockat barn till julpyssel i många år. För att ha något att pyssla med samlas ”skräp” in från lokala företag. Alltså innovativt åkerbruk som höjer innovationsutvecklingen hos unga.
Gerd Persson som drivit Gerds Symakeri i Sjöbo sedan 1977 är en av de entreprenörerna i Sydöstra Skåne som donerat material till projektet “Innovativt återbruk”. Vi gjorde ett besök hos Gerd för att inspireras av hennes kreativitet och för att inhämta materialet. Gerds storsäljare är den berömda “Gubbe glad och ledsen” som hon sålt i över 56 000 exemplar. Vi passade såklart på att ta ett kort snack om projektet: Varför har du valt att skänka ditt “skräp”? “Jag återbrukar väldiga mängder material själv. Jag vet att ungdomarna har en otrolig fantasi och jag hoppas att de kommer skapa kreativa pyssel av mitt “skräp”. Jag tycker det är viktigt att lära sig att man kan återbruka produkter och det är viktigt att inte av ren reflex kasta saker. För egen del inhandlar jag exempelvis material på olika loppisar som jag senare återbrukar och skapar diverse produkter. En gardin kan exempelvis bli en tygpåsar, lite unikare kort av olika slag. Det är viktigt att ungdomarna också får använda såväl händerna, innovationslusten & kreativiteten” På bilden ovan ser ni prov på Gerds kreativitet, då allt på bilden har sitt ursprung i en gardin. Vad är det för material som du har skänkt till projektet?  “Det är en rad olika stora som små saker. Allt från tygbitar, bjällror, papprullar, diverse småbitar som var tänkta till olika leksaker, metallöglor, stickers och annat smått som stort. Nu är det upp till ungdomarna att bidra med kreativitet och fantasi!” 
Vi ser gärna att ytterligare material doneras till projektet!  För företagen: Vi ser vi gärna att de lokala juldekorationerna ur ett hållbarhets- och återförbrukningstänk skapas av restprodukter från er produktion. Projektet är ett sätt att öka det lokala engagemanget, uppmuntra innovationskraften hos unga och stödja samverkan mellan näringslivet och skolorna inom kommunen.      Tre skolor (från Ystad, Sjöbo, Simrishamn) har visat intresse och tre granar kommer dekoreras och ställas ut i respektive kommun. Dessa fyllda med innovativt julpyssel skapat av elever från lokala företags restprodukter. Vill du stötta skolbarnen i din kommun genom att bidra med restprodukter hör du av dig till oss nedan senast den 25 oktober:   Helena Kurki, Innovationscenter för landsbygden: helena.kurki@sjobo.se, 0705-93 02 43 Rikard Hansson. Innovationscenter för landsbygden, Rikard.hansson@sjobo.se Sjöbo kommun: Lena Ytterberg, lena.ytterberg-ohlsson​​@sjobo.se Simrishamns kommun: Lars Persson, lars.persson​​@simrishamn.se Ystad Kommun: Johan Österberg, johan.osterberg​​@ystad.se Tomelilla kommun: Daniel Jonsgården, daniel.jonsgarden@tomelilla.se