Det är nog ingen nyhet att vi på Innovationscenter för landsbygden är nyfikna av oss på framtida innovationer. Därför var det extra roligt att häromveckan få arrangera ett seminarium tillsammans med Flox Robotics för att undersöka hur alternativ för framtidens viltskydd kan tänkas se ut. Vilka behov finns och hur skulle teknik som drönare och artificiell intelligens kunna användas för detta? Det och andra framtida möjligheter spånades och diskuterades när vi och närmare tjugo deltagare träffades över Zoom.
Att det idag finns både problem och stora kostnader till följd av skador av vilda djur på odlingsmarker och för grödor är inte något nytt enligt Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare hos LRF som under mötet betonade att detta är en fråga som är viktig för många.
Sára Nožková, Vd och medgrundare för Flox Robotics, presenterade inte bara hur deras drönare fungerar utan berättade också att detta inte är ett dilemma som är unikt för Sverige utan även globalt, exempelvis när det gäller vildsvin i Italien.
Deras lösning är en drönare som är stationerad i en vattentät laddstation ute på fältet som flyger längs med gränserna. Den kan identifiera olika djurarter, både på individ- och flocknivå, och använder ultraljud specifika för den djurarten för att driva dem från marken.
− Vi samarbetar med forskare vid SLU för att ta fram ultraljud för olika djursorter. Ultraljudet skadar inte djuren men de tycker det är för obehagligt för att stanna på platsen, säger Sára Nožková.
Efter presentationen diskuterades även olika problemområden, behov och andra potentiella lösningar som kan användas. Helena Kurki från Innovationscenter för landsbygden som modererade seminariet konstaterar efteråt:
− Det kommer att bli spännande att följa detta framåt eftersom här finns många intressanta innovationsmöjligheter i mötet mellan teknik och natur.
Är du en av dem som är intresserade av ämnet men missade livesändningen? Misströsta inte. Alltihop spelades in så inom kort så kommer du att kunna kika på det i efterhand. Vi uppdaterar detta inlägg så snart klippet är publikt.