Vad är skillnaden mellan invasiva och expansiva växtarter? Hur kan de påverka matproduktionen? Vad händer om de sprids och varför är det viktigt att arbeta både med att förebygga och förhindra spridning?

Det och mer är temat för nästa Växande möte! Här kommer vi att få ta del av uppdaterad information och forskning men också praktiska exempel från vardagen som matproducent och lantbrukare.

Vi börjar mötet med ett gårdsbesök där vi får se bestånd av stånds ute i fält.

När? 29 oktober. Gårdsbesök 16:00 – 16:40, möte 16:45 – 19:00

Var? Gårdsbesök hos Anna Kristofferson på Klinten i Veberöd, adress Veberöd 342. Mötet sker på Dalby Gästis, Tingsgatan 6A, Dalby

Vänligen ange eventuella allergier och matpreferenser i anmälan.

Invasiva och expansiva arter – hinder för matproduktion

Kunskapspass kring invasiva och expansiva arter med Nils Carlsson från Länsstyrelsen Skåne

Klimatförändringar. Ökade temperaturer. Spridning. Ny invasiva arter eller inhemska expansiva sådana är en risk för den skånska livsmedelsproduktionen. “Vi behöver prata om båda men också skilja dem åt” säger Nils Carlsson enhetschef på art och naturenheten på Länsstyrelsen, expert på invasiva, främmande arter.

Motverka spridning med Håkan Wahlman, Farmartjänst och lantbrukare

Hur behöver vi agera praktiskt för att hindra invasiva och expansiva växter? Håkan Wahlman är lantbrukare, jobbar även som verksamhetsledare på Lundabygdens Farmartjänst och sitter även i styrelsen för Farmartjänstföretagens Riksförening.

Håkan Wahlman har jobbat med att mota stånds i minst 20 år och kommer att dela med sig av hur de har arbetat och vad de har provat hitintills men också blicka framåt. Vad finns det för idéer? Vad för utrustning behövs? Vad kan vi gör nu för att förebygga? Vi kommer även att ha diskussioner och samtal kopplat till temat för möjlighet till erfarenhetsutbyte.

Vill du komma? Anmäl dig här senast den 22 oktober: Växande möte om invasiva och expansiva arter